Manastirea Dumbraveni
Manastirea Dumbraveni, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului si Sfantul Emilian de la Durostorum, se afla sub jurisdictia Arhiepiscopiei Tomisului. Este situata in partea de sud a judetului Constanta, la 35 de kilometri de orasul Negru Voda.
un serviciu oferit de CREŞTIN ORTODOX WEBSITE
[Intra in cont]

Categorii


 Manastirea Dumbraveni 

Manastirea Dumbraveni, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului si Sfantul Emilian de la Durostorum, se afla sub jurisdictia Arhiepiscopiei Tomisului. Este situata in partea de sud a judetului Constanta, la 35 de kilometri de orasul Negru Voda, pe teritoriul comunei Dumbraveni, la marginea drumului judetean Independenta-Dumbraveni.

Manastirea este amplasata intr-o zona de veche traditie monahala. intr-una dintre vaile de aici, a fost identificat un complex monahal paleocrestin, locuit in perioada romano-bizantina – sec. IV-VI – si timpuriu medievala – sec. IX-X. Este cea mai veche manastire descoperita pana in prezent pe teritoriul tarii noastre, alaturi de cea de la Slava Rusa (jud. Tulcea) – sec. IV-VI.
 
Manastirea Dumbraveni
 
Manastirea actuala de la Dumbraveni, proiectata drept continuatoare a asezamantului paleocrestin descoperit aici, a fost infiintata la 1 iulie 2001. Paraclisul manastirii a fost ridicat intre anii 2007-2009 si sfintit in ziua de 13 septembrie 2009. Primul corp de chilii a fost inceput in anul 2004. Lucrarile de constructie sunt in curs de executie. Doar in aripa de nord, parterul a fost amenajat pentru folosinta monahilor. Proiectul manastirii prevede ridicarea in viitor a bisericii mari, a altor doua corpuri de chilii si a unei clopotnite.
 
Manastirea Dumbraveni
 
Paraclisul, cu hramul Sfantul Mucenic Emilian de la Durostor, urmeaza linia stilului arhitectonic moldovenesc. Este de plan triconc si se compune din naos si altar. Absidele laterale sunt poligonale cu cinci laturi. Cea a altarului este poligonala cu trei laturi. La exterior, locasul de rugaciune este impodobita cu o singura turla cu sectiune octogonala, amplasata deasupra traveei de rasarit a naosului, pe axul longitudinal al edificiului.
 
Dupa terminarea tuturor corpurilor de cladire proiectate, planul general al manastirii va urma linia unui patrulater discontinuu, in centrul caruia se vor afla biserica mare si paraclisul asezamantului.
 
Paraclisul actual nu este pictat.
 
Cel mai important patrimoniu al manastirii Dumbraveni il reprezinta ruinele complexului monahal paleocrestin din apropiere. Aici au fost identificate doua bisericute, cateva incaperi si o galerie-culoar, cioplite in versantul de nord, calcaros, al unei vai. in prima faza de locuire – sec. IV-VI –, complexul avea aspect rupestru, fiind dispus pe doua nivele suprapuse. Locasul de rugaciune, amenajat la etaj, avea plan de bazilica cu contraabsida. in a doua faza de locuire, timpuriu medievala – sec. IX-X –, a fost reamenajat si locuit doar parterul vechiului asezamant. Acestei faze ii apartine cea de-a doua bisericuta, semirupestra. intre ruinele complexului, la parter, au fost descoperite si osemintele a doi barbati, probabil monahi, inmormantati in prima faza de existenta a asezamantului.
 
Manastirea Dumbraveni - Complex paleocrestin
 
Manastirea Dumbravei pastreaza particele din moastele Sfintilor imparati Constantin si Elena (21 mai), ale Cuviosului Antonie cel Nou de la Verias (17 ianuarie) si a Sfintei Mucenite Paraschevi (26 iulie). Ele au fost daruite de manastirea Kikkos din insula Cipru, in anul 2008.
 
Manastirea detine 10 hectare de teren.
 
Asezamantul monahal Dumbraveni are statut de manastire de calugari, cu viata de obste. Staret este protosinghelul Antim Gorschi (din 2004), sub conducerea caruia a fost organizat.
 
Plan complex rupestru.
 
Plan complex rupestru - Manastirea Dumbraveni
 
Bibliografie selectiva:
 
Costel Chiriac, "Un monument inedit: complexul rupestru de la Dumbraveni (jud. Constanta)”, in: Pontica, XXI-XXII (1988-1989), p. 249-268;

Tudor Papasima, Costel Chiriac, „Monede romane de la Dumbraveni (judetul Constanta)”, in: Pontica, XXVIII-XXIX (1995-1996), p. 267-269;

Tudor Papasima, "Cruciulite medievale inedite din Dobrogea”, in: Pontica, XXXII, 1999, p. 297-302;

Costel Chiriac, Tudor Papasima, "Un stravechi asezamant crestin dobrogean – complexul monastic de la Dumbraveni (jud. Constanta)”, in: Priveghind si lucrand pentru mantuire, ?editorii?, Ed. Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Iasi, 2000, p. 222-234;

Virgil Lungu, Crestinismul in Scythia Minor in contextul vest-pontic, Ed. T. C. Sen, Sibiu-Constanta, 2000;

† Teodosie Petrescu, Marturii ale vietii crestine dobrogene, Ed. Arhiepiscopiei Tomisului, Constanta, 2004;
Ionut holubeanu, Monahismul in Dobrogea de la origini pana in zilele noastre, teza de doctorat, Iasi, 2004, inedita;

Idem, "The monachism in the Scythia Minor province from IVth to XIVth centuries”, in: Études byzantines et post-byzantines, V (2006), p. 243-290.